Page 5 - renews2019
P. 5

Vd har ordet Svein Børre Solvang
och inte minst på lång sikt är detta håll- bart och samhällsekonomiskt smart.
Årets konferens handlade i stor grad om hållbarhet och bland annat hur vi i försäkringsindustrin bör och kan ha en aktiv roll i att bidra till hållbar utveck- ling på  era plan. Med den teknolo- giska utvecklingen och med föränd- ringen av eko-systemen måste vi anpassa och utveckla oss. Vi delade också ut Aktuariepriset för sjätte året i rad. En tradition som vi är stolta av att ha skapat tillsammans med Svenska Aktuarieföreningen. Läs om årets vin- nande bidrag på sidorna 6-7.
SCOR har utvecklat “the Biological Age Model (BAM)” som bland annat beräknar hur gammal du är obero- ende av vad som står i passet. Vi i SCOR arbetar nu med att anpassa BAM till försäkringsprodukter i Europa. Sven Ebert gav oss intres- santa inblick i den utveckling som genomförts och hur BAM kan vara en del av försäkringsprodukter. Detta utmanar också det traditionella sättet att de niera försäkring om man till exempel skall ”belöna” de som har en bättre hälsa än andra. Läs mer om BAM på sidan 20.
Sverige har vid  era tillfällen varit ett föregångsland rörande allmän pen­ sion. Riksdagen beslutade redan 1913 att införa folkpension. Då var medel- livslängden runt 60 år, så att sätta pen- sionsåldern till 67 var kanske inte så riskfyllt. 1960 kom ATP och 1994 beslutade riksdagen om en pensions- reform där en del av pensionen nu fon- derades och vi  ck inkomst och pre- miepension.
Sveriges tidigare statsminister och nuvarande styrelseordförande i Swed- bank, Göran Persson, gav oss intres- santa tankar om hur pensionssyste- men, kontrollsystemen och ekonomin behöver anpassas i framtiden.
Med den teknologiska utvecklingen så påpekade Göran att detta inte längre är en enskilds nationalstats ansvar, utan att det krävs samarbeten mellan många nationalstater för att skapa e ekter. Läs mer om pensioner och  nansmarknaden i framtiden på sidan 14.
Hållbara medarbetare har man egent- ligen talat om sedan början av 1900- talet. Då handlade det om att medarbe- tarna på sin höjd  ck lön och långt senare också någon enstaka semester- vecka. Först på senare år började det
handla om att hitta en balans mellan arbetsliv och privatliv, skapa energi, delaktighet, rehabilitering, samhällse- konomi etc. Thomas Petersson, VD på Euro Accident, berättade hur de jobbar med dessa frågor och gav värdefulla inspel om hur de på ett framgångsrikt sätt skapar hållbara medarbetare. Läs mer om varför det är så viktigt för alla företag på sidan 36.
Global uppvärmning, polaris som töar bort, konstigt väder, utsläpp, ungdomar som skolstrejkar. Det är stort fokus på miljö- och klimathot i medierna. Det  nns också de som för- nekar dessa förändringar och miljöhot som forskarna pekar på. Och det är kanske inte alltid så lätt att navigera i all den information som når oss hela tiden. Hur påverkas samhället, ekono- min och hälsan? Dr. Fredrik Moberg arbetar med att göra forskningen om planetens klimat och ekosystem mer tillgänglig och användbar. Fredrik visade hur miljön och därmed världs- ekonomin med accelererande fart påverkas negativt av alla utsläpp och att det är vanligt att ekonomisk tillväxt ställs mot miljöhänsyn. Fredrik Moberg menar att investeringar i naturligt kapital, miljö, klimatsmarta lösningar är det som faktiskt kommer att kunna driva den ekonomiska utvecklingen framåt. Läs den viktiga artikeln på sidan 8.
Vi kan alla bidra till mera hållbara sam- hällen, men samarbeten på alla plan kommer att behövas för att skapa en framtid som fungerar för oss själva och kommande generationer.
Jag hoppas ni gillar tidningen. Trevlig läsning.
/ Svein Børre Solvang
THE SCOR SWEDEN RE MAGAZINE 2019 5


































































































   3   4   5   6   7