Page 17 - renews2019
P. 17

Pensioner och  nansmarknaden i framtiden
Göran Persson
Enligt Göran Persson är Storbritannien kanske den mest vitala ekonomin i uni- onen. Det är en ung nation som om 20–25 år kommer att vara befolknings- mässigt större än Tyskland. ”När brit- terna lämnar försvagas unionen. När unionen försvagas, försvagas också vår ställning.”
Kan den här utvecklingen vara en följd av att minnena från andra världs- kriget till sist har bleknat? ”Ja. Jag tror det”, menar Göran Persson. ”Ingen härinne har egna minnen av andra världskriget. Våra föräldrar har det. Och då vet vi hur det går. Då falnar så småningom minnet och sen faller det bort. Och så upprepar vi än en gång de misstag som gjorde att det som hände, hände. Det som aldrig skulle få hända igen.”
I skuggan av denna utveckling  nns en  nansmarknad som, enligt Göran Persson, i allt högre grad kommer att utmärkas av internationella påtryck- ningar och av internationella brotts- liga aktiviteter. ”Inom Swedbank ser vi tydligt att detta är omfattande när vi granskar vad som hänt. Vi förstår att det runt omkring i världen  nns de som ser det här som en god a ärsidé. En del tror att penningtvätt uppgår till 5% av BNP internationellt, att den är så omfattande. Sen tillkommer illegala vapen, knark och människohandel.”
I en samtid där den internationella ekonomiska brottsligheten är omfat- tande och växande blir den etiska dimensionen allt viktigare, även när vi talar om hållbarhet, påpekar Göran Persson. Om verksamhetens etik och moral inte är på plats så hamnar allt annat i skuggan.
”Vad hjälper det mig när jag står inför en publik och talar om Spar- banksrörelsens etik och moral, som har burit Sparbanksrörelsen, och jag åberopar hårt arbete, sparande och ibland gudstro. Det var ju det som var
rötterna. Medan jag pratar om detta så tänker folk – penningtvätt.”
Göran Persson varnar för att vi som sitter i publiken också kommer att utsättas för den här sortens kriminali- tet. ”Och jag tror inte att kriminalite- ten inom detta område kommer att minska. Eller bli mindre so stikerad.”
Ett bra pensionssystem
om vi vill betala för det
Göran Persson berättar att han känner sig ansvarig för det svenska pensionssys- temet, och att han inte är helt lycklig med resultatet. ”Det kanske är världens mest eleganta system, men med den lilla defekten – det ger för låga pensioner.”
Han menar dock att den bristen är lätt att ordna. Eftersom systemet byg- ger på pengar in – pengar ut, så får vi helt enkelt betala in mer pengar om vi vill ha högre pensioner. Och det tycker Göran Persson att vi ska göra – men det måste ske i avtalsrörelsen. ”Kommer vi att ha kraft att tillföra mer pengar till pensionssystemet? Om ja, då kommer vi att kunna höja pensionerna rakt över. Om nej, då kommer andra alter- nativ att växa fram och det allmänna pensionssystemet blir en grundtrygg- hetslösning för de som kanske inte ens har haft ett arbete.”
Hur mår då de pengar vi väljer att fon- dera? Här pekar Göran Persson på att den  nansiella räntan visserligen är låg, men att den biologiska räntan  nns som ett alternativ. ”Marken produce- rar ju oavsett hur det  nansiella syste- met ser ut. Där växer det grödor som vi kan föda oss och andra med. Och på marken växer det skog som kan använ- das både för industriella ändamål och energiproduktion, samt se till så att vi dämpar klimate ekten. Och då blir skog sådant som kan åsättas en biolo- gisk ränta som är 2 procent.”
Tyvärr är detta tillgångsslag hotat av klimatförändringar. Göran Persson
Göran Persson
Göran Persson var finansminister mellan åren 1994 och 1996. Han valdes till parti- ordförande för Socialdemokraterna 1996 och blev senare samma år även statsmi- nister. Göran Persson verkade som stats- minister fram till valet 2006.
Mellan 2008 och 2015 var Göran Persson styrelseordförande för Sveaskog och i juni 2019 blev han vald till styrelseordförande för Swedbank. 2007 kom boken Min väg, mina val som beskriver Göran Perssons tid vid makten och hans väg dit.
THE SCOR SWEDEN RE MAGAZINE 2019 17


































































































   15   16   17   18   19